Ceny obiadów różnią się w zależności od składników oraz tego, kto je wykona. Jak wiadomo samodzielnie zrobione danie może być nawet o połowę tańszy niż to zakupione w restauracji lub barze. Co więcej, mamy pewność co do jego świeżości i higieny podczas wykonania. Dodatkowo gotując samodzielnie, decydujemy o wyborze składników.
Przygotowanie taniego obiadu wbrew pozorom jest bardzo proste. Warto wyrobić w sobie kilka nawyków, a możliwe będzie codzienne oszczędzanie nawet 20 zł. Od czego zacząć? Oto kilka kroków, dzięki którym poprawi się nasze zdrowie oraz grubość portfela.

Warzywa – co kupić?

Warzywa powinny być podstawą każdego dania. Dodatkowo pozytywnie wpływają na stan zdrowia. Ich cena jest zachęcająca. Niektóre z nich są wyjątkowo tanie jak np. kapusta, buraki, ziemniaki czy włoszczyzna. Przy ich wykorzystaniu można stworzyć niepowtarzalną lub tradycyjną potrawę. Kapusta może być wykorzystana zarówno do zrobienia surówki, kapuśniaku, czy też gołąbków. Buraki mogą posłużyć jako baza do carpaccio lub dodatek do ziemniaków. Z kolei włoszczyzna starta na tarce i podsmażona z makaronem typu spaghetti to sposób na zdrowy i pyszny dodatek do każdego rodzaju mięsa.

Mięso – które jest najtańsze?

Kto powiedział, że chude mięso jest zawsze drogie? Owszem w „przychodnikowych” sklepach nawet cena nieświeżego schabu sięga 20 zł. Najlepszym rozwiązaniem będą cotygodniowe zakupy w hali mięsnej lub zakup kury prosto od hodowcy. Kupione w ten sposób produkty będą nie tylko tańsze, ale też świeższe. Idealnym rozwiązaniem byłoby co najmniej cotygodniowe uzupełnianie lodówki w takie mięso. Jeśli jednak nie jest to możliwe, warto pomyśleć o zamrażaniu.

Obiad kilkudniowy. Obiady kilkudniowe to opcja nie tylko dla osób oszczędnych, ale również dla zapracowanych. Życie w ciągłym biegu zwykle wyklucza możliwość przygotowania codziennego ciepłego posiłku z dwóch dań. Tu z pomocą przychodzą przepisy na dania jednogarnkowe. Najprostszym przykładem jest rosół z ugotowanym mięsem, które można zjeść na drugie danie. Równie dobrze można przyrządzić gulasz z dużą zawartością warzyw. Jest to jednak trochę bardziej czasochłonne. Osobom dbającym o linię z pewnością przypadną do gustu klopsiki drobiowe w sosie pomidorowym, którym można polać w zasadzie wszystko, co lubimy.

Promocje na żywność!

Jedyną rzeczą, której nie należy kupować w promocji, jest mięso. Reszta, czyli warzywa (o ile są świeże), kasze, makarony czy ryż można z powodzeniem nabywać w większych ilościach i przy okazji obniżek. Należy szczególną uwagę zwrócić na to, czy dana promocja jest rzeczywiście promocją. Jednak często kupując te same rzeczy, łatwo zauważyć tego typu oszustwa. Najlepszymi promocjami są te typu 3 w cenie 2 lub druga sztuka za pół ceny.

Zamrażarka. Duża zamrażarka to podstawa. Przynajmniej raz na pół roku należy zrobić jej przegląd i wykorzystać zamrożone produkty w kuchni. Warto to zrobić zwłaszcza latem, aby uzyskać miejsce na mrożone warzywa i owoce, które są wtedy najtańsze. Oprócz warzyw i owoców można mrozić także mięso, pierogi, kluski śląskie, kopytka oraz wywary mięsne. Posiadając takie zaplecze żaden obiad, nawet ten kilkudniowy nie przekroczy 20 zł.